Home Fokkerij Interviews Interview Rumford
Advertentie
PDF Afdrukken E-mail
Interview met Dr. Barbara Kessler van de  GREYHOUND-KENNEL "RUMFORD" uit Duitsland.


Wie bent u en waar woont u?

Wij zijn Barbara Kessler en Dominik Rudolph. We leven in München, in het zuiden van Duitsland.

Hoe raakte u geïnteresseerd in Greyhounds en hoe en wanneer startte u uw Greyhoundkennel?

Ik werd verliefd op windhonden toen ik 15 jaar oud was - kreeg mijn eerste hond (een renWhippet) toen ik 17 was. Ik hield van alle windhondrassen UITGEZONDERD de Greyhounds. Ik veranderde van mening, toen ik de eerste Greyhoundshow zag, enkele jaren later. Het was de schitterende "LIZA" van Ove Larsen, BAYROAD RED AMBER SUNBEAM. Wat een schoonheid! Ik was sprakeloos, en ik bestelde onmiddellijk een pup van haar. Om verschillende redenen kon ik geen pup krijgen van haar enige nest enkele jaren later. Maar ik vond mijn eerste Greyhound in plaats daarvan in Zweden. Dominik ontdekte zijn liefde voor Greyhounds, toen hij mij ontmoette. Sindsdien importeerden wij enkele honden uit Italië, Finland en Noorwegen. Het besluit om te fokken, werd genomen toen we de mooie gelegenheid kregen om van de fokker van onze reu uit Finland , een super teef te lenen.

 Was uw eerste Greyhound van showkwaliteit en uit welke bloedlijn?

Wij begonnen met een teef gefokt voor de show, RHETGIS TELL THE WORLD van Gisela Balz uit Zweden. " Vivian's " stamboom is een combinatie van Scandinavische en Engelse lijnen. Ze was een heel succesvolle showhond op het continent, maar we hebben nooit een nest met haar gepland. Ze geniet nu op onze sofa van haar fijne "pensioen".

Heeft u lijnteelt gedaan of inteelt of heeft u twee sterke foklijnen?

Tot nu toe hebben we slechts één nest, dus kan ik niet schrijven over een fokstrategie in onze kennel. We verkiezen gematigde lijnteelt om onze genenpool nog volledig open te houden. Ons eerste nest is uit 2 outcross ouders met een beetje binding naar beide moederskant.

Wat zijn de fokregels in Duitsland?

Wij hebben minimum en maximum leeftijd voor teven, ook voor de minimum tijd tussen 2 nesten. Voordat we kunnen fokken met een reu of teef hebben we soort "foktoestemming"nodig, die inhoudt: 2 showresultaten met tenminste "zeer goed"( van Duitse keurmeesters), een officieel gemeten schouderhoogte, tandencontrole en een DNA - print. Deze toestemming, hoe dan ook, is nogal belachelijk, elke Greyhound met 4 benen en tanden (bij reuen ook de testikels) komen er vrijwel zeker door wat hun fysieke toestand betreft.

We zien verschillende foklijnen in onze Greyhounds. Is dit een voordeel of is er één lijn die voor u de juiste is en welke is dat?

Om verschillende redenen prefereren wij de showlijn - omdat wij meer van het uiterlijk houden, maar het is ook makkelijker met een showgreyhound in het dagelijks leven, denk ik. Ik ben niet die persoon die zit te wachten op elke hobbel of bobbel in het veld. Ik wil graag honden die vrij in het park kunnen rennen zonder steeds in paniek te raken voor blessures. Desalniettemin, is het jachtinstinct bij show- honden ook zeer hoog, dus moeten we altijd opletten voor hazen en herten!

Prefereert u te fokken volgens de FCI-Greyhoundstandaard ?

Als fokker van showgreyhounds is het ons doel om zo dicht als mogelijk bij de standaard te komen. 


Fin. Ch. Joasis Sand In My Shoes

Hoe denkt u over de show-, ren- en coursinglijnen?

Ik denk dat we eindelijk met de domme discussie moeten ophouden over wat is het originele type Greyhound. Elk type is gefokt voor z'n eigen doel, en op 't laatst hebben ze allemaal een bepaalde ontwikkeling van het originele ras (als dat ooit bestaan heeft.....) . Dat een hond die gefokt is overeenkomstig de rasstandaard sinds 60 jaren mogelijk er dichterbij is dan een renhond die gefokt werd voor snelheid sinds 60 jaren, moet niet verrassend zijn! En dat een renhond op de baan veel sneller wil rennen, is ook duidelijk. Coursing – Greyhounds bestaan bijna niet op het vaste land. Wat de eigenaren "Coursing- Greyhounds"noemen, is meestal een mix van show- en renlijnen en de meeste lure - coursinghonden zijn pure showgreyhounds.

Is temperament belangrijk voor uw fokprogram en wat verwacht u van uw Greyhounds? Hoe behoudt u het jachtkarakter?

Temperament ( en gezondheid) zijn de 2 meest belangrijke punten voor elke Grey. Daar moeten we hopelijk voor 10 en meer jaren voor leven! Greyhounds hebben dat typische gevoel voor humor dat ze zo uniek maken, ze zijn vriendelijk voor de mensen en honden, nooit schuw of agressief. Mijn ervaring is, dat SHOW-GREYHOUNDS de neiging hebben meer "opgewonden" te zijn dan renhonden, mogelijk het resultaat van het gevolg van de showring, geen "slaappil" zal het keurmeestersoog bekoren.....! Het jachtkarakter is behouden gebleven bij de honden zelf - ik heb NOOIT een Greyhound gezien die niet geïnteresseerd zou zijn in levende hazen en herten. Een ander met jachtinstinct zal de interesse voor het vel op de renbaan niet verkeerd begrijpen. Showgreyhounds zijn gewoonlijk vanaf puppy niet getraind om het vel te volgen, dus kan het gebeuren dat ze niet begrijpen wat er zo opwindend is aan dit domme lapje! MAAR als ze een haas zien - hoooooooooooooooooray!!!!!!!

Wat is een goed Greyhoundgangwerk en kunt u de anatomie beschrijven, indien mogelijk van onze 3 variaties?

Het gangwerk is perfect beschreven in de rasstandaard:recht, laag uitgrijpende vrije pas - dat is de reden waarom renhonden met hun gewoonlijk uitermate rechte fronten meer kort stappend bewegen. Om realistisch te zijn, deze fout komt zeer normaal ook bij showgreyhounds voor.

Hoe traint u uw Greyhounds?

Wij trainen ze niet op een speciale manier. Gedurende de week hebben ze wandelingen verscheidene keren per dag aan de lijn, ze genieten ook van een beetje rennen in onze tuin. In de weekenden rijden we naar een groot haasvrij park, waar ze zonder lijn kunnen rennen soms wel van 1 tot 1 1/2 uur. Ze zijn altijd zeer gelukkig en vermoeid daarna.

Met betrekking tot gezondheidszaken, bent u toegeeflijk wat betreft type en bouw?

Ik denk niet dat er enig gezondheid verschijnsel is, dat in een slecht type zal resulteren of een slechte opbouw. Het is mogelijk om gezonde mooie honden te fokken! En tenslotte, voor de fokker en zelfs nog meer voor de puppykoper, is gezondheid één van de belangrijkste punten voor alles. Wij houden allemaal van onze Greyhounds en zullen het fijn vinden dat ze een lang en gezond leven mogen hebben. Wij zouden nooit een zieke hond fokken, juist omdat hij zo mooi is.

Wat was de ergste fout voor u om te bestrijden?

Met betrekking tot de showring, zag ik veel Greyhounds die nu zeer laag op de benen staan. Ze verliezen niet alleen het rastype, ze verliezen daardoor fundamentele windhondkarakteristieken! Goed terug liggende schouders en lange opperarmen worden daardoor zeer zeldzaam. In ieder geval zien we dat alles niet met grote interesse. Mode komt en mode gaat.... Op een dag zal een hyper elegante langbenige ster in de ring verschijnen en de trend zal in de andere richting gaan.

Hoeveel nesten laat u uw teef krijgen in haar leven? en wat doet u besluiten om een extra nestje te plannen?

Regels staan 4 nesten per teef toe, maar wij zullen nooit meer dan 1 of 2 nesten fokken. Er is geen grote markt voor Greyhound puppies en wij hebben ook geen tijd om meer te fokken.

Hoe staat het met de vruchtbaarheid van het ras en zijn er enige problemen?

In sommige bloedlijnen hebben Greyhound teven de neiging om later loops te worden. Maar omdat ze nog altijd normale tot grote nesten krijgen, zou ik het niet als een serieus probleem zien.

Hoe kwalificeert u zichzelf, als een showfokker met kwaliteit huishonden of ziet u zichzelf als een showfokker die alle kwaliteiten in uw combinaties wil hebben die dan kampioenskwaliteit opleveren.

Sorry, maar ik begrijp de vraag totaal niet.... Natuurlijk proberen wij Greyhounds te fokken die zo dicht mogelijk de standaard benaderen. Maar gewoonlijk hebben niet alle puppies dezelfde en om realistisch te zijn, slechts enkele puppies uit een nest zullen door showmensen worden gekocht. De meeste puppies zullen eindigen als huishond - en voor ons - een prachtig thuisleven is het meest belangrijkste van alles. Al onze Greyhounds zijn huishonden 365 dagen per jaar - showhonden misschien 10 of 12.....

Is er verschil in het showen van een reu of een teef en hoe taxeert u uw Greyhound toekomst in uw welbekende '' RUMFORD ' - kennel?

Wij prefereren showreuen, door hun zelfbewuste gedrag, vol kracht en allure zijn ze in de ring veel meer "gemotiveerd". Onze beste teef haat ongelukkigerwijs de showring, heel jammer! Wij zullen altijd een kleine kennel blijven, ook vanwege tijd en plaatsbeperkingen (we hebben allebei een fulltime baan). We zullen altijd een reu en enkele teven hebben - meest van hen lieve oudjes.

Heeft u nog andere hobbies dan onze heerlijke Greyhounds fokken?

Momenteel zijn we erg bezig met "doggy-life" (hondenleven). We showen niet alleen onze honden en fokken zo nu en dan een nest, we zijn ook druk met ons werk bij de plaatselijke renclub. Helaas is er niet veel tijd voor bijkomende hobbies. Barbara is gewend om viool te spelen in een hoogstaand amateurorkest, maar moest dat vorig jaar opgeven - een dag heeft eenvoudig niet genoeg uren.


Barbara en Dominik, hartelijke dank voor jullie medewerking.

Verdere informatie over de Rumfort kennel kunt u vinden op:  www.houndstation.de

Vertaling Frans Gerritsen

 


 
 SBIS Int. Dt. VDH Österr. Schwed. Ch. Joasis The Hunter Ballet

 

 

 
 Telegram Solitary Bliss for Wenonah

 

 

Share
 
Website design by GDB 2009 based on a RocketTheme template