Home Fokkerij Interviews Interview EPIC
Advertentie
Interview EPIC PDF Afdrukken E-mail

Interview met de Zweedse Top Greyhoundkennel van de laatste 6 jaren “EPIC" van Annalena Almgren en Johan Rosengren

Dit interview is gepubliceerd in het Zweedse "SCANDINAVIAN SIGHTHOUNDS THE JOURNAL 2009”, een 270 pagina's dik magazine. De interviewer is Stephen Wheeler en deze jaarlijkse uitgave is geheel in het Engels. Met toestemming van de uitgever en de kennelhouders mochten wij het in ons clubblad opnemen, waarvoor onze hartelijke dank.

Te bestellen http://www.sighthoundmag.com Ongeveer Euro 40.


E P I C   -    G R E Y H O U N D S

Weinig Scandinavische kennels zijn zo snel naar de top geklommen als de EPIC-kennel van Annalena Almgren en Johan Rosengren. Precies 10 jaar in de Greyhounds, hebben zij duidelijk het respect verdiend van collega-fokkers. Ze zijn oprecht toegewijd aan en stellen zich geheel in dienst van hun geliefde Greyhounds en ze hebben een duidelijk beeld voor de toekomst. Ze hebben sterke opvattingen over het ras en spreken open over hun honden en de toekomst van het ras.   

Denk alsjeblieft terug en vertel ons over de allereerste keer dat jullie een Greyhound ontmoetten en kun je je nog herinneren wat voor impact dat op jullie beiden had?

De eerste keer dat Annalena werkelijk een Greyhound zag, was in 1986 bij de Gothen Show. Hij maakte een grote indruk op haar. Hij was niet zo maar een hond onder de anderen - hij straalde. We weten niet zeker wie het was, maar we denken dat het Honey Classic White Elephant was. De eerste Greyhound die Johan ontmoette was Annalena's KAZIMIREZ QUILLA QUASSIDA. Zijn eerste indruk van een Greyhound - het was zo fantastisch om haar op de velden in actie te zien-!

Onze eerste Greyhound en moeder van het EPIC A-nest: Ch Kazimirez Quilla Quassida
Foto: Elisabeth Espedal

 

 

 

 

 

 

 

 

Laten we beginnen met de vroegere jaren met honden. Komt één van jullie uit een hondenfamilie. We zouden het fijn vinden als je met ons een beetje wilt delen over jouw familie. Hoe je leeft en waar je leeft?

Annalena heeft haar hele leven honden gehad. Ze waren huishonden en jachthonden. In 1972, toen ze 12 jaar was, kreeg ze haar eerste windhond, een Afghaan. Annalena woonde toen 200 km boven de poolcirkel, dus hij had een dikke vacht, maar wel kort gehouden om de sneeuw te kunnen verwerken die anders aan het vacht blijft hangen. Toen Annalena van haar ouders naar haar eigen thuis verhuisde, fokte ze Perzische katten. In 1982 kwam de eerste Barsoi en er volgden er nog drie, allen van de kennel INVILLS. De laatste stierf in 1997 op 14-jarige leeftijd. In 1990 kwam er een Deerhound van kennel Champhurst. Deze honden werden weinig geshowd, maar de interesse voor showen en hoe honden zijn gebouwd, was ontwaakt. In 1992 was Annalena gelukkig om KAZIMIREZ QUILLA QUASSIDA van Annette Hellblom te krijgen, vanwege de contacten met  de Barsoi-fokker. Johan heeft in z’n jeugd geen hond gehad, maar keek wel uit naar het juiste ras toen hij Annalena ontmoette. De Deerhound was één van de rassen op de “gewilde” rassenlijst en Annalena had er één.

We wonen nu twee jaar op Gotland, Zwedens grootste eiland in het midden van de Baltische zee. We hebben ons eigen huis ontworpen en gebouwd, geschikt om een boel Greyhounds te hebben. Het huis is 230m2 gelijkvloers, zodat de oude honden geen trappen hoeven te lopen en wij denken dat het een mooi huis is om in te wonen. Ons huis ligt in een typische Gotlandse omgeving met bossen en velden en op een paar kilometer van het mooiste, lange zandstrand. We hebben ons eigen bedrijf, een echte landhuis business en een ontwerpbureau en kunnen daarom gemakkelijk onze dagen plannen, wat het beste is voor de honden en onszelf.

Wat trok jullie zo naar de Greyhound boven andere rassen en wat deed jullie besluiten om te gaan fokken?

Greyhounds zijn fantastische honden om bij je te hebben, open en vriendelijk voor alle mensen en makkelijk om ze de belangrijkste dingen te leren. We kunnen de hele dag buiten zijn, in het bos met slecht weer en kunnen praktisch even daarna direct de showring in. En het grootste plezier is om ze op het strand of op het veld in volle actie te zien. Alles wordt zichtbaar, de spieren, het lichaam, hoe ze draaien en keren. Het is zuiver, sportief, esthetisch, KRACHT.

In welk jaar fokten jullie je eerste nest? Vertel ons over het fokken en heeft dit eerste nest veel goeds voortgebracht voor jullie en heeft het veel invloed gehad op jullie huidige honden?

Het was logisch om te gaan fokken. Onze eerste Greyhound was een teef van hoge kwaliteit en kon wedijveren  met de beste honden uit de buurt. Toen we ons eerste nest hadden, waren we al 27 jaar betrokken geweest bij windhonden en bij Greyhounds 7 jaar geleden. We hebben met de Greyhounds veel shows bezocht in Zweden en Europa en we kregen een goed beeld van wat  we nodig hadden om onze fokkerij te voltooien. Daarbij voelden we ook dat we klaar waren om met ons fokprogram te starten. We hebben ons eigen grote huis en het inkomen dat nodig is om ons Greyhounds fokken te veroorloven op de manier zoals wij graag willen.

Vertel ons over jullie aanvangsbasis, de honden zelf, hun fok en waar ze vandaan kwamen?

Het eerste nest werd in 1999 geboren, dus we hebben in dit jaar ons 10-jarig jubileum

De moeder was onze eerste Greyhound Zw.Ch. KAZIMIREZ QUILLA QUASSIDA, de vader was Zw.Ch. SOBERS VOYANTE. Beiden waren ze klassieke Greyhounds, zonder overdrijving. In het nest waren 2 reuen en 4 teven. Vijf van de zes zijn kampioenen. Drie verhuisden naar de USA en twee zijn daar ingezet voor de fokkerij. Twee teven hebben we zelf gehouden, Int.N.Ch. EPIC AMBITIOUS en Zw.Ch. EPIC ATTITUDE. Beiden hebben 2 nesten gehad, elk met veel mooie , succesvolle nakomelingen. Deze eerste combinatie is de basis van al onze gefokte nestjes, uitgezonderd het B en H nest.

Ch EPIC Ambitious, moeder van het EPIC C- en E-nest
Foto: Elisabeth Espedal

 

 

 

 

 

 

 

 

Ch EPIC Attitude (10 jaar oud), moeder van het EPIC D- en F-nest
Foto: Camilla Bäckman

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EPIC Ambitious is van de eerste combinatie die het meeste succes in de showring heeft gehad. Zij was topteef in Zweden in 2002 en BOS bij de grote Greyhound Specialty in hetzelfde jaar. Zij was ook BIS bij een windhondenshow en 1e BIG bij een int. show van alle rassen. Wat we graag wilden zien in het A-nest was voornamelijk een beter gangwerk, speciaal hoe zij de grond beslaan. Het gangwerk was toen - en is nog altijd -  iets dat veel beter kan in het ras. Dat is een van onze hoofdpunten waar we ons in de toekomst op concentreren.

De drie Greyhounds die we in 't begin gekocht hebben, hebben nog altijd grote invloed op onze fokkerij. Zw.Ch. KAZIMIREZ QUILLA QUASSIDA (Hilja). wiens vader de alom bekende Zw.N.Int.Ch. GULDS TAWNY TOPSTAR (Shalfleet Signalight x Gulds Neat Naiad) is, één van de meest succesvolle honden van de bekende GULDS-kennel. Hij komt uit een lange rij van kwaliteitsvolle Gulds Greyhounds, één van de meest belangrijke honden in de Greyhoundfokkerij de laatste jaren en terug te vinden in veel Scandinavische stambomen. Hilja's moeder was Zw.Ch.KAZIMIREZ MAGNIFIC MARIONETTE, een klassieke Scandinavische Greyhound met een stamboom die veel mooie Greyhounds van de tachtiger jaren bevat. Anette Hellblom, kennel Kazimirez, startte met Greyhounds in 1972 en fokte tot 1996. Anette hield Hilja als één van de beste Greyhounds die ze ooit gefokt had.

Zw.Ch. SOBERS VOYANTE (Aston) kwam uit de combinatie Zw.Ch.Sobers Siglorius x Zw.N.Ch. Scottwil Aquamarine Dream. Sobers Siglorius (Gulds Tawny Topstar x Trecame Amber at Solstrand) is uit het herhaalnest van Greyhounds bij de Sobers-kennel. Scottwil Aquamarine Dream was ook door Sobers uit Engeland geïmporteerd voor de herstart van de Sobers Greyhounds. Zij heeft een grote invloed over de hele wereld gehad door de nakomelingen van Sobers Voyante en zijn halfbroer en -zuster Hickory's Nauticus en Nautica.

Ch Sobers Voyante, vader van het EPIC A-nest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De derde van onze Greyhounds is de teef Int.N.D.Ch. SOBERS BARTSIA. Zij is van een lijn die je toen niet vaak in zweden zag. Haar stamboom is een mix van Zweedse, Engelse en Australische lijnen. Voor die tijd zeer dramatisch, met goede belijning, lange nek en met, zoals Göran Bodegard in zijn keurrapport schreef:"een interessant slangachtig hoofd". Haar vader is Zw.Ch. Hickory’s Nauticus en haar moeder Zw. Vet.Ch '95-'97 Sobers Seraphia, een mooi belijnde teef, tamelijk klein en zeer vrouwelijk. Ze was een zuster van Sobers Siglorius.

Int Ch Sobers Bartsia, moeder van het EPIC B-nest
Foto: Elisabeth Espedal

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb je enige honden geïmporteerd om te helpen bij jullie fokprogram? Vertel ons a.u.b. jullie reden voor jullie selectie van de honden die jullie importeerden. Waren de resultaten nuttig om succes te behalen voor jullie fokprogram?

We hebben geen honden geïmporteerd, maar hebben verschillende reuen gebruikt uit andere landen om onze selectie te verbreden. In het B-nest gebruikten we uit Noorwegen de reu Int.N.F.Ch. Jet's As You Like It. Hoofdzakelijk om een ruimer gangwerk van opzij gezien te krijgen en ook om meer lengte van de lenden.

Int Nord Fin Ch Jet’s As You Like It, vader van het EPIC B-nest
Foto: Elisabeth Espedal

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor het C-nest gebruikten we een Engelse reu, Eng.Ch. Boughton Benvoluto. We kozen hem om meer botkwaliteit te krijgen, voorhandhoeking en, weer, beter gangwerk.

GB Ch Boughton Benvoluto, vader van het EPIC C-nest

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In het E-nest gebruikten we een Amerikaanse reu, Am.Ch.Willomoor Sequel. Zijn vorm doet ons veel denken aan EPIC Bombastic en Sobers Bartsia  en we hadden zo'n type hond nodig met andere stamboom dan we reeds hadden. Dat hij een goed gangwerk had was weer belangrijk.


Am Ch Willomoor Sequel, vader van het PIC E-nest

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor het F-nest gebruikten we een Finse hond, F.Ch.Rantalaukan Merikarhu met veel Australisch bloed, alweer voor het gangwerk. We hebben veel succes van onze bedoeling met deze combinaties. Al dit is erg veel outcross in korte tijd, het is nog altijd te bewijzen of deze strategie het op de lange duur haalt.

Fin Ch Rantalaukan Merikarhu, vader van het EPIC F-nest
Foto: Kirsi Aalto

 

 

 

 

 

 

 

Als fokker zijn jullie je bewust van de waarde van kwaliteitsfokteven. Is er één speciale teef uit jullie kennel die haar waarde heeft bewezen voor consistente en kwaliteitsnakomelingen?

Tot zover hebben enkel de zusters EPIC Ambitious en EPIC Attitude, van ons eerste A-nest, meer dan één nest gehad. Er zijn verschillende goede honden van deze combinaties, maar te weinig nesten om daarover een waardevol oordeel te hebben. We kunnen niet zien of er een bepaalde hond, reu of teef, een speciaal kenmerk in onze fokkerij heeft gebracht. We kozen reuen met kwaliteiten als aanvulling op onze teef en zijn in type gelijk gebleven, wat we kunnen accepteren. Wij fokken hoofdzakelijk voor de kwaliteiten die we graag willen en ons idee is dat het type eventueel daaruit naar voren zal komen, in plaats van te trachten een mooie hond uit het verleden te kopiëren

We zijn twee eigenwijze personen en er zijn dus veel discussies en we hebben niet altijd dezelfde ideeën. Maar wij denken dat dit goed is en ons helpt om aan nieuwe richtingen te denken wanneer we voor de toekomst plannen maken.

Is er van al de dekreuen die je in de jaren gebruikt hebt, één die eruit springt die bewezen een waardevolle invloed op jullie fokprogram heeft gehad en vertel ons waarom?

Als we een hond zouden kiezen om deze vraag te beantwoorden, zou het Int.N.D.Ch. EPIC BOMBASTIC zijn. Tot nu toe heeft hij 3 nesten geproduceerd. Twee van deze drie nesten zijn thuis geboren met twee verschillende teven. Het D-nest met Ch. EPIC ATTITUDE en het G-nest met Int.Ch. EPIC CLAIRVOYANT. Het derde nest werd bij de Jet's kennel (Noorwegen) geboren met de bekende teef Int.Ch. Jet's Once Upon A Dream. Er zijn veel succesvolle Greyhounds van deze drie nesten.

Int Nord Dan Ch EPIC Bombastic
Foto: Elisabeth Espedal

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel nesten hebben jullie tot op heden gefokt? Welke van jullie nesten zijn het meest succesvol geweest en vertel ons over het fokken en de resultaten en succes van dit nest?

We hebben 8 Greyhoundnesten tot nu toe met een totaal van 63 puppies. Het meest succesvolle is het B-nest (Jet's As You Like It x Sobers Bartsia). Dat nest van 10 heeft 6 kampioenen in 8 landen en vijf zijn int. kamp. tot nu toe.

Int.Zw.It.Cr.Ch. EPIC Beautiful at Sobers heeft talrijke BIS en specialties gewonnen en eindigde als topwindhond en nr. 5 van alle rassen in Italië 2004.

Multi Ch Beautiful at Sobers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Int.N.D.Ch. EPIC Bombastic was topGreyhound in Zweden 2005, beste reu 2006 en tweemaal 3e BIS op int. shows. In 2005 won hij ook The Greyhound Specialty op Skoklosters summershow. Hij dekte ook thuis en bij de Jet's kennel in Noorwegen. In 2008 was hij de vader van de twee topreuen in Zweden. Maar er zijn niet alleen showresultaten – zijn dochter Zw.Ch en Zw. lurecoursing Ch EPIC Debonair was top lurecoursing Greyhound.

Int.It.Zw.Sk.Ch. EPIC Brave at Sobers was topGreyhoundreu zowel in Italië als in Zweden in 2004 en heeft meerdere shows gewonnen. Hij is de enige in Zweden geboren Greyhound die CC heeft gewonnen op Crufts en heeft meerdere kwaliteitspuppies geproduceerd, waaronder Multi Ch. Sobers Galathea.

Int It Swed Ch Brave at Sobers
Foto: Elisabeth Espedal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Int. Ch. zijn ook Int.N.D.Ch. EPIC Bizarre en Int.N.Est.Ch. EPIC Beamy at Pinero, die vroeg hun titels behaalden en zij werden daarna niet meer zoveel geshowd.

De zesde kampioen in dit nest is F.Zw.Ch. EPIC Brillant. Er was een 7e veelbelovende teef in dit nest EPIC Bewitched at Wintermoon. Als jeugdhond was ze BIS op de Greyhound Specialty in Skokloster. Heel ongelukkig stierf ze jong.

Van de 8 nesten die we gefokt hebben, zijn er 3 zelfs nog geen 2 jaar, dus we hebben veel te verwachten in de toekomst.

Gezondheid is altijd een punt van aandacht als je fokt. Testen jullie je honden op iets speciaals? Zijn jullie een of ander groot of klein probleem in het ras tegengekomen en denk je dat de meeste fokkers een open mening hebben als het op gezondheidstesten aankomt?

Wij doen geen speciale testen. De Greyhound is een gezond ras, maar als we weten dat er problemen in de lijnen zijn, dan vermijden we ze te verdubbelen.  Natuurlijk hebben we enkele gefokt die niet geheel gezond waren, maar het zijn verschillende kwalen geweest en niets om in de toekomst te gaan testen. We geloven dat de meeste fokkers wel open zijn als het over de gezondheid van hun honden gaat en we denken dat elke fokker graag gezonde puppies wil krijgen. We wensen dat het mogelijk moet zijn om meer open over gezondheidsproblemen te discussiëren. Het risico dat je loopt als je open bent is dat je alle kritiek krijgt als je een hond hebt die ongezond was, en via het roddelcicuit zal het resultaat zijn dat “alle honden in de kennel ziek zijn”. Als alle fokkers meer open konden praten, niet roddelen, zal ons allen dat zeker helpen,  honden, pupkopers en fokkers.

Is er één hond van al de honden die jullie gefokt hebben die heel bijzonder is?

Silvia, Int.N.Ch. EPIC CLAIRVOYANT. Zij is een mooie Greyhoundteef, is fantastisch belijnd en heeft een fantastisch gangwerk. Zij heeft goede substantie en beweegt zich nog altijd heel gemakkelijk in de ring. Haar bovenbelijning - die vloeiend verloopt van het hoofd over de lange mooi gewelfde nek, sterke rug, lange gewelfde lendenen en goede croup - is een droom. En haar levendigheid en haar presentatie - WOW. Ze is ook een erg grappige hond. Haar gezelschapstrucje - als ze knort als een varken - maakt iedereen aan het glimlachen. Plus dat ze ook iets gewonnen heeft........ Vier jaar lang was ze Top Greyhoundteef in Zweden, twee ervan TOPGREYHOUND. Ze won BIS, BIS op de prestigieuze Skokloster summershow en op de Skokloster Greyhound Specialty en op de Greyhound Specialty in Finland. Ze heeft vele BIG’s en Sighthound BIS’.

 Specialty, Sighthound & All Breeds BIS Int Nord Dan Ch EPIC Clairvoyant

Jullie hebben in de jaren enkele honden geëxporteerd Vertel ons over de meest succesvolle en belangrijke exports?

EPIC Beautiful at Sobers en EPIC Brave at Sobers reeds eerder genoemd. Int.VDH.Lux.Fr Be.Zw.Ch. EPIC Cool werd naar België geëxporteerd. Hij is int.ch. en recent CC-winner in Engeland en BIS in Frankrijk van meer dan 100 Greyhounds. Hij is vader van enkele interessante nesten, waarvan de nakomelingen reeds BIS en meer prijzen hebben gewonnen.

Int Belg Dut Germ Lux Swed GB Ch EPIC Cool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We moeten ook nog de jonge reu melden die naar Rusland is gegaan, Rus.Hong.Po.Ch. EPIC FUNDAMENTAL. Hij is nog geen 2 jaar.

Pol Rus Hun Ch EPIC Fundamental
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoeveel honden hebben jullie momenteel? Hoe zijn jullie honden gehuisvest en vertel ons over jullie dagelijks programma.

We hebben 11 honden, allen Greyhounds. Ze leven met ons in huis van één tot 12 jaar oud. We geloven dat Greyhounds het niet goed doen in kennels, daarom leven ze met ons in huis. Toen we naar Gotland verhuisden en een nieuw huis bouwden, ontwierpen we het huis met 50m2 binnenruimte voor eten, wasplek, puppykamer enz.. Op deze wijze is het makkelijk voor ons om meer honden te hebben, zelfs om nestjes te hebben en loopse teven enz. De enige kamer op de tweede verdieping is kantoor waar het fijn is om geen honden te hebben die in belangrijke papieren snuffelen. Buiten hebben we 10.000m2  voor de honden waar ze veel kunnen trainen. We hebben de kust niet ver van ons, waar ze meer dan 10  km. strand hebben om te rennen.

Verder hebben we toegang tot 50.000m2 afgezet terrein waar we de honden los kunnen laten. Het bos rondom ons huis is goed om te wandelen. ‘s Morgens voeden we de honden en dan rusten ze tot de lunch. ‘s Middags vrij rennen op het terrein, meerdere uren per dag, maar meestal niet langer dan 30 min. elke keer.

Ch EPIC EPIC having fun at the beach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op het terrein kunnen we alle volwassen honden samen laten rennen, omdat ze niet de werkelijke snelheid kunnen halen vanwege bomen en struiken. Als we ze op het strand of op het grote veld loslaten, doen we die bij elkaar met gelijke capaciteit, dus de jongsten en de oudjes kunnen zich niet overbelasten. Ten minste éénmaal per week nemen we de honden mee naar het strand of het grote veld. Ze houden ook van boswandelingen, dus we zouden/moeten dat meer doen!!

‘s Avonds is het eten en rusten. We laten de jongsten niet met de volwassen spelen voordat ze 10-12 mnd. oud zijn. Het is een groot risico als de jonge Greyhound zich overbelast, maar het is ook erg belangrijk voor de jonge Greyhound om veel te oefenen. Een combinatie van vrij rennen in het bos en in een open veld is het beste om een juiste lichamelijke ontwikkeling te krijgen en ......voorkomt blessures in de toekomst.     

Het beste is als de jongsten van gelijke leeftijd of met een kleinere hond samen rennen. In het algemeen moet de Greyhound om te oefenen meer vrij kunnen rennen dan aan de lijn te wandelen. Greyhounds zijn lui en de meeste tijd liggen ze maar een beetje en als we eens wat later opstaan, zijn de honden blij om tot 10 uur te kunnen slapen.  

Wij zijn benieuwd wat jullie de honden voeren?

We voeren Royal Canin al 15 jaar. We hebben alle grote merken getest en RC werkt het beste voor onze honden. Onze puppies hebben prima vachten en hebben het juiste gewicht. We voeren RC  Maxi Adult en Energy 4300 wat afhangt van seizoen en leeftijd van de honden. Puppies en junioren krijgen het RCvoer dat voor die leeftijd wordt aanbevolen. We houden onze honden altijd in topconditie.

Met de beweging die onze Greyhounds krijgen, eten zij veel. Iemand zei eens dat de Greyhounds meer eten dan  andere rassen. Maar het juiste voedsel met de juiste beweging/oefening geeft topkwaliteithonden. Iemand  zei eens dat de Greyhounds zich ontwikkelen naar hoe je ze verzorgt en wij geloven werkelijk dat dat waar is. Het voer en het oefenen/bewegen is 50% van jouw succes.

Hoe vaak gaan jullie naar shows? Vertel ons over enkele van jullie meest gedenkwaardige successen.

We gaan naar 15-20 shows per jaar, meestal in Zweden maar proberen ook een paar shows in het buitenland. We danken onze puppykopers die de EPIC-honden overal in de wereld elke week showen. Het is zo fijn om al die prachtige resultaten te ontvangen. De meest gedenkwaardige successen zijn van onze teef EPIC CLAIRVOYANT die BIS haalde in Skokloster en BIS op een alle rassenshow haalde met meer dan 4600 honden in Sofiero. Andere successen op de Greyhound Specialty summershow in Skokloster: Bewitched at Wintermoor 2002, Bombastic 2005 en Clairvoyant 2007.

Een andere leuke herinnering is de dag dat Annalena in de tuin bezig was en een telefoontje kreeg van de Franse Greyhound Specialty, Le Blanc, met 95  inschrijvingen waar EPIC Beautiful at Sobers het BIS won,  EPIC Brave at Sobers won het BOS en de jonge EPIC Cool  2e beste reu. Daarna was het makkelijk om in de tuin verder te werken.

Wat is jullie opvatting over de kwaliteit van de keurmeesters? Denken jullie dat de meesten een goed begrip van het ras hebben?

De Scandinavische keurmeesters zijn gewend aan Greyhounds van zeer hoge kwaliteit en de meesten van hen begrijpen de specifieke punten van het ras. Ze houden zo een hoge standaard in Scandinavië en u zult soms versteld staan wat zij in het buitenland te doen hebben. Omdat de Greyhound een numeriek klein ras is, krijgen we vaak keurmeesters met helaas weinig interesse en kennis van het ras. Wij denken dat de keurmeesters in het algemeen niet voldoende een goed gangwerk erkennen en het belang van een goed gangwerk van opzij gezien (stuwen en uitgrijpen F.G.). Er wordt te vaak alleen gekeken naar het gaan en komen.

De Greyhound moet gemakkelijk bewegen met een goede ruime pas en vlak over de grond, geen energie verspillen door de voorvoeten te hoog op te tillen (hackney-gang F.G.) of in het luchtledige te trappen, in plaats van het lichaam voorwaarts te stuwen. Sommige keurmeesters begrijpen niet de juiste balans van het ras en richten zich in plaats daarvan op kwaliteitsdetails die ze prefereren.

Naar voren kijkend, wat zijn jullie toekomstplannen als fokkers?

Terwijl we dit interview schrijven, hebben we juist een kunstmatige inseminatie gedaan met EPIC CLAIRVOYANT. De reu is Am.Ch SkyHi Diamonds and Rust. Hij is een zoon van de Am.Ch. EPIC Ambassador uit ons eerste nest. Het is spannend voor ons omdat we voor de eerste keer ons A-nest herhalen.

Voor de toekomst hebben we enkele teven om mee te fokken en wel van de 2 verschillende bloedlijnen, n.l. Kazimirez Quilla Quassida en Sobers Bartsia. Omdat we enkele nesten van deze twee lijnen gescheiden hebben gehouden en in het begin veel outcrosses hebben gedaan, hebben we het gevoel dat we een stabiele basis hebben met veel mogelijkheden. We willen doorgaan op dezelfde manier, door het vele gebruik van kwaliteitsoutcrosses hebben we altijd de mogelijkheid om onze eigen reuen voor onze eigen teven te gebruiken. We willen ongeveer elk jaar één nest hebben Dat is wat we nodig hebben om dit als doel te volbrengen. Het volgende geplande nest na Clairvoyant zal van Ch. EPIC EPIC zijn. Terwijl we dit interview zitten te schrijven, hebben we juist wat mooi nieuws uit Engeland ontvangen, dus het is heet van de naald. Multi Ch EPIC COOL heeft nu BIS gewonnen op een zeer grote Greyhound Specialty met zo'n 85 Greyhounds, terwijl ook nog EPIC Generous zijn klas won.

Swed Ch EPIC EPIC
Foto: Camilla Bäckman

 

 

 

 

 

 

 

 

Kun je nog een paar Greyhounds noemen die je door de jaren heen gezien hebt en vertel ons wat er aan hen was dat indruk maakte op jullie?


Zw.Ch. Sobers Seraphia is nog steeds één van onze favoriete Greyhounds. Zelfs ofschoon ze nogal gewoon was, had ze mooie showlijnen en was van een mooi type.

Swed Ch Sobers Seraphia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Int.Zw.N.It.Sl.Ch. Sobers Cadelia, een zeer goed gebouwde teef met goed bone en mooi gangwerk. Engels kampioen Boughton Bonheur een mooi belijnde teef waar we verliefd op werden - daarom de grootmoeder van ons C-nest.

UK Ch Boughton Bonheur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Am.Ch. Willomoor Sequel- toen we de Eastern Specialty in de US bezochten-  daar konden we onze ogen niet van af houden. We hadden iets met hem. Na enkele pogingen kregen we wat we nodig hadden: onze mooie teef  Zw. Ch. EPIC Epic.

En tenslotte de laatste vraag. Als jullie maar één ding zouden kunnen veranderen van wat je de afgelopen jaren hebt gedaan, wat  zou dat zijn en waarom willen jullie dit veranderen?

Er zijn enkele combinaties  die we graag hebben willen doen in het verleden, maar ze waren gewoon niet voorbestemd. Gelukkig hebben we altijd nieuwe plannen klaar en hebben geen tijd voor het verleden......Laatste opmerking: Dank voor het lezen. Wij hopen dat u onze honden en ons nu meer kent en we hopen dat we nieuwe mensen enthousiast hebben gemaakt voor ons ultieme ras- THE  GREYHOUND.

Bezoek ook hun interessante website:   www.epic.nu

Vertaling  Frans Gerritsen, november 2009

Share
 
Website design by GDB 2009 based on a RocketTheme template