Home Nieuws Het laatste nieuws Chippen van honden verplicht

LoginAlle leden van De Greyhound Club kunnen een account aanvragen bij de webmaster
Advertentie
Chippen van honden verplicht PDF Afdrukken E-mail
14-09-12  - De Raad van Beheer identificeert en registreert al meer dan honderd jaar alle rashondenpups in Nederland. Per jaar zijn dat circa 40.000 rashondenpups. De overheid heeft aangegeven over te gaan tot het verplicht chippen en registeren van alle hondenpups, zowel rashonden als niet-rashonden.
Voor de rashondenfokkers die via de Raad van Beheer de officiele NHSB-stambomen aanvragen verandert er in de stamboomprocedure niet heel veel. De Raad van Beheer zal de mogelijkheid bieden aan de rashondenfokkers en pupeigenaren om eenvoudig en efficïent aan hun wettelijke verplichting van registratie bij de overheid te voldoen.

Onderstaand nieuwsbericht is door de rijksoverheid op 14 september 2012 gepubliceerd. Klik hier voor de link


Alle hondenpups moeten verplicht worden gechipt. Deze maatregel gaat vermoedelijk in het voorjaar 2013 in. De ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel van staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie om misstanden in de fokkerij en handel met honden tegen te gaan en het welzijn van honden te verbeteren. Op dit moment is circa 70% van de honden door de eigenaren op vrijwillige basis van een chip voorzien. Het besluit wordt naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vanaf het voorjaar van 2013 wordt elke eigenaar verplicht zijn hond binnen 7 weken na geboorte te laten chippen. De eigenaar moet onder meer zijn naam, adres en woonplaats registreren. De gegevens van de eigenaar worden opslagen in een databank. Met deze gegevens kunnen toezichthouders mogelijke illegale handel of fokkerij opsporen of nagaan of iemand bedrijfsmatig handelt in honden. Bij een mishandelde, verwaarloosde of achtergelaten hond is met de chip de eigenaar op te sporen.

Het kabinet geeft met de maatregel gehoor aan het verzoek van veel partijen om verschillende problemen in de handel en fokkerij met honden te bestrijden.De Raad van Beheer is betrokken geweest bij de totstandkoming van deze regeling.

De Raad van Beheer is een voorstander van verplichte Identificatie & Registratie voor honden. Voor het aanpakken van de malafide hondenhandel uit binnen- en buitenland die stelselmatig het welzijn en de gezondheid van honden schaden is de identificatie en registratie van honden noodzakelijk.

Het is één van de voorwaarden om tot een oplossing van de problemen te komen. De Raad is echter van mening dat er ook aandacht moet zijn voor de noodzakelijke opsporings- en handhavingsactiviteiten.

Daarnaast betreurt de Raad van Beheer het dat de verplichting slechts voor nieuw geboren honden gaat gelden. Hierdoor duurt het nog jaren voordat er sprake zal zijn van algehele Identificatie en Registratie.

Raad van Beheer is grootste hondendatabank in Nederland
De Raad van Beheer is de grootste organisatie op het gebied van Identificatie & Registratie van honden in Nederland. De Raad van Beheer identificeert en registreert al meer dan 100 jaar alle rashonden in Nederland. Dit zijn jaarlijks circa 40.000 rashondenpups die door onze eigen buitendienstmedewerkers worden gechipt en vervolgens geregistreerd worden.

De Raad van Beheer zal met deze infrastructuur de overheid actief steunen in de uitvoering van de plannen en zal ervoor zorgen dat elke hondeneigenaar aan zijn of haar verplichtingen kan voldoen.
Share
 
Website design by GDB 2009 based on a RocketTheme template