Home Nieuws Het laatste nieuws Eerste rashondenpups ontvangen DNA-afstammingsbewijs

LoginAlle leden van De Greyhound Club kunnen een account aanvragen bij de webmaster
Advertentie
Eerste rashondenpups ontvangen DNA-afstammingsbewijs PDF Afdrukken E-mail

Eind september reikte de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie op het gebied van rashonden in Nederland, de eerste DNA-certificaten uit aan een nest rashondenpups.

Bij dekkingen vanaf 1 juni 2014 krijgen voortaan alle rashondenpups een verplicht DNA-afstammingsbewijs. Van alle rashondenpups en hun ouders wordt daarvoor DNA afgenomen. Het DNA wordt ook bewaard voor gezondheidsonderzoeken. Dat is goed nieuws voor pupkopers en rashondenfokkers. Zo is zeker dat de opgegeven ouders ook echt de ouders zijn, maar kan ook veel gerichter gewerkt worden aan het verbeteren van de gezondheid van rashonden.

Deze maatregel is uniek voor Nederland en geldt uitsluitend voor de rashonden met officiele Raad van Beheer stamboom. De pups die de eerste DNA-afstammingsbewijzen in ontvangst mochten nemen waren van het ras Shetland Sheepdog.

De Raad van Beheer ziet in het uitreiken van de eerste DNA-certificaten de bevestiging dat de kynologie de verantwoordelijkheid neemt voor de verbetering van de gezondheid en het welzijn van de rashonden in Nederland.

De verplichte DNA-controle voor rashonden is onderdeel van het plan van aanpak ‘de gezonde en sociale hond in Nederland’ dat naar verwachting eind van dit jaar gereed is.
Dit plan van aanpak is op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken door de Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie op het gebied van rashonden in Nederland, opgezet. In dit breed gedragen projectplan staan concrete maatregelen die gedrag, welzijn en gezondheid van de hond in Nederland gaan verbeteren.

 


John Wauben, vice-voorzitter van de Raad van Beheer overhandigt de DNA-certificaten aan de fokster van de rashondenpups Margo van den Heuvel.

De Shetland Sheepdog rashondenpups die als eerste in Nederland hun DNA-certificaten ontvingen met hun oorkonde.

 

Foto´s: Suzanne Verhagen/Raad van Beheer.

 

Over de Raad van Beheer

De gezondheid en het welzijn van de honden is leidend in het beleid van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, de overkoepelende organisatie op het gebied van rashonden in Nederland. Gezondheidsproblemen pakt de Raad van Beheer daarom samen met de aangesloten rasverenigingen adequaat aan.

Voor meer informatie over het duurzaam fokbeleid van de Raad van Beheer kunt u terecht op www.raadvanbeheer.nl/fokbeleid.

De Raad van Beheer verleent bij voorkeur medewerking aan verzoeken voor telefonische of persoonlijke interviews na een schriftelijk verzoek via Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken .

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Raad van Beheer, mevrouw dr. drs. Ingeborg de Wolf, directeur, telefoon 020 664 44 71, email Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken .


BRON: www.raadvanbeheer.nl

----------------------------------------------------------

© Raad van Beheer – Amsterdam – www.raadvanbeheer.nl

Publicatiedatum 28-09-2014

Share
 
Website design by GDB 2009 based on a RocketTheme template